noflash
Podstawowe dane dotyczące firmy Informacje ogólne Historia Infrastruktura Zintegrowany System Zarządzania Galeria Strategia rozwoju (pdf) Prezentacja z okazji XV-lecia Praca w WiK
Usługi laboratoryjne w zakresie analizy wody i scieków Wydawanie uzgodnień technicznych Usługi sprzętem specjalistycznym i odbiory przyłączy wod-kan Usługi sprzętem budowlanym
Przekazanie stanu wodomierzy Regulamin dostarczania wody i odprowadzania ścieków Pobierz druki Cennik usług WiK (pdf) Wyślij ankietę
Perspektywa 2014-2020 Przetargi Aktualności Mechanizm umożliwiający zgłoszenie nieprawidłowości Perspektywa 2007-2013 Przetargi Aktualności Kontakt

Najczęściej zadawane pytania naszych Klientów


Jaką wodę pijemy?

Wodociągi i Kanalizacja w Dzierżoniowie pozyskują wodę surową z ujęć wód głębinowych i ujęć wód powierzchniowych. W wyniku procesów uzdatniania otrzymujemy wodę, której jakość odpowiada warunkom określonym w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 13.11.2015 roku dotyczącym wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi pod względem fizyko-chemicznym i mikrobiologicznym.
Jakość wody dostarczanej do sieci wodociągowej jak i w kranie u Klienta kontrolowana jest przez akredytowane Laboratorium Badania Wody i ścieków WiK Sp. z o.o. w Dzierżoniowie oraz akredytowane Laboratorium PSSE w Kłodzku. Polityka jakości przyjęta przez Spółkę realizowana w Laboratorium WiK-u ma na celu zapewnienie wiarygodności i obiektywności wyników badań. Woda dostarczana do naszych klientów w Dzierżoniowie i jego okolicach charakteryzuje się zmienną twardością. Spowodowane jest to różnym źródłem zasilania (woda surowa głębinowa i powierzchniowa), anomaliami pogodowymi jak i również wielkością rozbioru wody przez mieszańców. Najczęściej mieszkańcy Dzierżoniowa od strony Pieszyc, Bielawy i Piławy Dolnej zaopatrywani są w wodę powierzchniową, która jest wodą miękką, natomiast mieszkańcy Dzierżoniowa od strony Wrocławia i świdnicy (czyli osiedla) zaopatrywani są wodą mieszaną (głębinową i powierzchniową) o średniej twardości. W okresie letnim, kiedy jest mało surowej wody powierzchniowej czy podczas silnych opadów deszczu (anomalii pogodowych) oraz przy dużym rozbiorze wody przez mieszkańców woda pitna w całej aglomeracji może mieć okresowo wyższą twardość (musimy uruchamiać studnie), ale zgodną z normą.

Bielawa w górnej swojej części jest zaopatrywana wodą powierzchniową (miękką) z SUW "Góry Sowie", natomiast pozostała część Bielawy ma wodę mieszaną z przewagą wody powierzchniowej.

Pieszyce zaopatrywane są wodą powierzchniową z SUW Kamionki, czasami z domieszką wody ze studni głębinowej.

Gminę Dzierżoniów w wodę zaopatruje SUW "CICHA" Dzierżoniów, charakteryzująca się zmienną twardością wody od wody średniej twardości do twardej.

Niemcza zaopatrywana jest wodą z SUW Niemcza, a Piława Górna zaopatrywana jest wodą z SUW "NOWAR" w Piławie Górnej, są to wody studzienne, średnio twarde.

Wody studzienne mogą być średni twarde oraz twarde.


Czy twarda woda jest bezpieczna dla zdrowia?

Woda jest podstawą życia. W przyrodzie praktycznie nie występuje woda chemicznie czysta. Do prawidłowego funkcjonowania organizm ludzki potrzebuje nie tylko wody, ale również substancji w niej rozpuszczonych, które mogą występować w dużych ilościach (makroskładniki) lub jako elementy śladowe (mikroskładniki). Do makroskładników zalicza się: wodorowęglany, siarczany, chlorki, sód, potas oraz wapń i magnez.

Obserwując kamień odkładający się na naczyniach podczas gotowania wody, każdy zastanawia się czy taka woda nadaje się do picia.

Odpowiedzialna za to zjawisko jest twardość wody czyli zawartość w wodzie związków wapnia i magnezu. Wodorowęglany wapnia i magnezu podczas gotowania przekształcają się w węglany, które osadzają się na ścianach naczyń w postaci białego osadu. W ten sposób twardość ta zwana przemijającą jest usuwana z wody. Istnieje również twardość wody nieprzemijająca, której nie można usunąć poprzez gotowanie, gdyż jest ona wynikiem obecności w wodzie innych soli niż węglany.

Twardość wody powszechnie przez konsumentów uważana jest za zjawisko negatywne, gdyż powoduje:
powstawanie kamienia w przewodach ciepłej wody, grzałkach i innych urządzeniach grzewczych
nieekonomiczne pranie i zmywanie naczyń ze względu na trudną zwilżalność wszelkich powierzchni (dodatek detergentów powoduje zmniejszenie twardości wody: im woda jest twardsza, tym więcej trzeba ich dodawać, aby uzyskać skuteczny efekt mycia)
może powodować intensywny posmak, powodując spadek intensywności zapachu gotowanych potraw. Tymczasem wyniki badań prowadzone od wielu lat na różnych kontynentach udowadniają, że jest zupełnie inaczej.

Ludzie korzystający z wody twardej mają na ogół niższe ciśnienie krwi, powolniejszy rytm serca oraz niższy poziom cholesterolu od konsumentów wody miękkiej. Wapń i magnez są niezbędne w diecie. Pierwiastki te są znacznie łatwiej przyswajalne z wody niż pożywienia. Magnez zawarty w wodzie wchłania się 30 razy lepiej niż zawarty w pożywieniu. Żywność traci o tyle mniej magnezu, o ile woda, w której gotujemy ma więcej magnezu. Należy unikać zwłaszcza do gotowania żywności, wody ciepłej, sztucznie zmiękczanej. Ważne, by nie używać do celów kuchennych takiej wody. Powoduje ona maksymalne zmniejszenie zawartości magnezu w gotowanej żywności. Pożądane jest stosowanie do gotowania i picia niezmiękczonej wody zmineralizowanej. Wytrącanie soli przez zmiękczanie twardej wody podczas jej gotowania dokonuje się głównie kosztem zawartego w niej wapnia, a zachowanie magnezu. W ten sposób obfitość magnezu w wodzie bezpośrednio, gdy jest spożywana i pośrednio przez zmniejszenie do minimum strat magnezu w potrawach gotowanych, może dostarczać ilości krytycznej, która pozwoli wyrównać zapotrzebowanie na magnez do normalnego poziomu.

Magnez bierze udział w ponad 300 procesach biochemicznych i dlatego decyduje o prawidłowej czynności układu immunologicznego i nerwowo-mięśniowego. Zapobiega chorobom nowotworowym, miażdżycy naczyń krwionośnych, zawałom i kamicy nerkowej. Zapobiega zaburzeniom ciąży i opóźnieniom rozwoju płodu. Przeciwdziała stresom, zmniejsza napięcie nerwowe, likwiduje zaburzenia pracy serca i szkodliwe skutki działania alkoholu. Chroni przed zatruciami związkami fluoru, rtęci, ołowiu i innych metali ciężkich oraz zmniejsza skutki wpływu zanieczyszczeń przemysłowych na organizm.

Wapń jest podstawowym składnikiem kości i zębów. Wpływa korzystnie na przemianę materii i jest niezbędny do utrzymywania normalnej czynności serca i prawidłowej aktywności układu mięśniowo-nerwowego. Ułatwia leczenie niektórych procesów zapalnych, zapobiega chorobom nowotworowym i osteoporozie.

Pokutuje przekonanie, że woda powodująca osadzanie się kamienia w czajniku czy w rurach jest zła. To błędne rozumowanie. Nie można porównywać fizjologii człowieka do urządzeń technicznych.



Dlaczego w instalacji wody ciepłej w zasobach Spółdzielni Mieszkaniowej w Dzierżoniowie wytrąca się biały osad?

Biały osad to wodorowęglany wapnia i magnezu, które tylko podczas gotowania przekształcają się w węglany i osadzają się na ścianach naczyń w postaci białego osadu.
W budynkach Spółdzielni Mieszkaniowej zostały zdemontowane piecyki gazowe, które wytwarzały bezpośrednio w mieszkaniach ciepłą wodę. Po likwidacji piecyków gazowych wykonano w budynkach sieć wewnętrzną instalacji zbiorowej wody ciepłej. Ze względu na ochronę mikrobiologiczną wody ciepłej musi ona być cały czas w temperaturze 60-70 st. C. Wówczas cały czas dochodzi do intensywnego procesu wytrącania się tego białego osadu, który zostaje wyrzucony z wodą ciepłą poprzez kran (zatykające się perlatory). Równocześnie zostaje on odkładany (kamień kotłowy) na ściankach rur (najintensywniej w rurach stalowych). W efekcie spada ciśnienie wody (zatkany perlator i zarastające rury - zmniejszenie średnicy). W takim rozwiązaniu wytwarzania wody ciepłej powyższe procesy zachodzą intensywniej w przypadku ogrzewania wody o dużej twardości, która z punktu zdrowotności jest bardzo dobra.

Kamień kotłowy – warstwa osadu węglanów wapnia (CaCO3) i magnezu (MgCO3), powstająca w wyniku termicznego rozkładu wodorowęglanów wapnia i magnezu, zawartych w wodzie, zwłaszcza twardej. W wyniku procesu gotowania następuje rozkład jonów wodorowęglanowych HCO3- do węglanowych CO32-.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kamień_kotłowy


Czy można zjawisko wytrącania białego osadu w wodzie ciepłej czy osadzania kamienia kotłowego w rurach wody ciepłej zlikwidować?

Obecna wiedza czy technika pozwala jedynie ograniczyć zjawisko wytrącania się wodorowęglanów wapnia i magnezu. WiK produkuje wodę zdatną do picia i to w znaczący sposób ogranicza możliwości działania. Zgodnie z obowiązującym prawem zarządca nieruchomości odpowiada m.in. za jakość instalacji wewnętrznych wody zimnej i ciepłej. Jako instytucja nie możemy oficjalnie rozwiązywać wewnętrzne sprawy zarządców (zapraszamy do WiKu). Natomiast wiemy, że punktowe grzanie wody (przepływomierz elektryczny) jest najbardziej funkcjonalny w przypadku grzania wody twardej.



Kiedy woda ma rdzawy kolor?

W naszych kranach płynie woda przezroczysta. Jeżeli w kranie pojawia się okresowo woda w kolorze żółtym, poza tym, że nie wygląda ładnie, nie ma szkodliwego wpływu na zdrowie. Kolor żółty świadczy o tzw. "zanieczyszczeniu wtórnym" związkami żelaza i manganu, wytrącanych z rur sieci wodociągowej lub z instalacji wewnętrznej. Najczęściej przyczyną tego okresowego zjawiska są awarie na sieciach, skoki ciśnień czy prace remontowe ( nie zawsze WiKu, np. praca sprzętu ciężkiego w czasie odbudowy drogi- wstrząsy). Należy również wspomnieć, że po dłuższym czasie nieużytkowania kranu (np. po nocy), warto pierwszy strumień wody pojawiający się zaraz po odkręceniu kurka zużyć np. do kąpieli, a dopiero kolejny do picia. Również warto okresowo odkręcać perlator, celem przeczyszczenia sitek.

Cennik usług WiK (pdf)
Instrukcja pobierania próbek wody (pdf)
Pobierz druki
ostatnia aktualizacja: 20 wrzesień 2017 r. Odwiedziło nas juz 2431943 osób