Jaką wodę pijemy?
Wodociągi i Kanalizacja w Dzierżoniowie pozyskują wodę surową z ujęć wód głębinowych i ujęć wód powierzchniowych. W wyniku procesów uzdatniania otrzymujemy wodę, której jakość odpowiada warunkom określonym w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 13.11.2015 roku dotyczącym wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi pod względem fizyko-chemicznym i mikrobiologicznym.
Jakość wody dostarczanej do sieci wodociągowej jak i w kranie u Klienta kontrolowana jest przez akredytowane Laboratorium Badania Wody i ścieków WiK Sp. z o.o. w Dzierżoniowie oraz akredytowane Laboratorium PSSE w Kłodzku. Polityka jakości przyjęta przez Spółkę realizowana w Laboratorium WiK-u ma na celu zapewnienie wiarygodności i obiektywności wyników badań. Woda dostarczana do naszych klientów w Dzierżoniowie i jego okolicach charakteryzuje się zmienną twardością. Spowodowane jest to różnym źródłem zasilania (woda surowa głębinowa i powierzchniowa), anomaliami pogodowymi jak i również wielkością rozbioru wody przez mieszańców. Najczęściej mieszkańcy Dzierżoniowa od strony Pieszyc, Bielawy i Piławy Dolnej zaopatrywani są w wodę powierzchniową, która jest wodą miękką, natomiast mieszkańcy Dzierżoniowa od strony Wrocławia i świdnicy (czyli osiedla) zaopatrywani są wodą mieszaną (głębinową i powierzchniową) o średniej twardości. W okresie letnim, kiedy jest mało surowej wody powierzchniowej czy podczas silnych opadów deszczu (anomalii pogodowych) oraz przy dużym rozbiorze wody przez mieszkańców woda pitna w całej aglomeracji może mieć okresowo wyższą twardość (musimy uruchamiać studnie), ale zgodną z normą.
Bielawa w górnej swojej części jest zaopatrywana wodą powierzchniową (miękką) z SUW „Góry Sowie”, natomiast pozostała część Bielawy ma wodę mieszaną z przewagą wody powierzchniowej.
Pieszyce zaopatrywane są wodą powierzchniową z SUW Kamionki, czasami z domieszką wody ze studni głębinowej.
Gminę Dzierżoniów w wodę zaopatruje SUW „CICHA” Dzierżoniów, charakteryzująca się zmienną twardością wody od wody średniej twardości do twardej.
Niemcza zaopatrywana jest wodą z SUW Niemcza, a Piława Górna zaopatrywana jest wodą z SUW „NOWAR” w Piławie Górnej, są to wody studzienne, średnio twarde.
Wody studzienne mogą być średni twarde oraz twarde.
Czy twarda woda jest bezpieczna dla zdrowia?
Woda jest podstawą życia. W przyrodzie praktycznie nie występuje woda chemicznie czysta. Do prawidłowego funkcjonowania organizm ludzki potrzebuje nie tylko wody, ale również substancji w niej rozpuszczonych, które mogą występować w dużych ilościach (makroskładniki) lub jako elementy śladowe (mikroskładniki). Do makroskładników zalicza się: wodorowęglany, siarczany, chlorki, sód, potas oraz wapń i magnez.
Obserwując kamień odkładający się na naczyniach podczas gotowania wody, każdy zastanawia się czy taka woda nadaje się do picia.
Odpowiedzialna za to zjawisko jest twardość wody czyli zawartość w wodzie związków wapnia i magnezu. Wodorowęglany wapnia i magnezu podczas gotowania przekształcają się w węglany, które osadzają się na ścianach naczyń w postaci białego osadu. W ten sposób twardość ta zwana przemijającą jest usuwana z wody. Istnieje również twardość wody nieprzemijająca, której nie można usunąć poprzez gotowanie, gdyż jest ona wynikiem obecności w wodzie innych soli niż węglany.
Twardość wody powszechnie przez konsumentów uważana jest za zjawisko negatywne, gdyż powoduje:
- powstawanie kamienia w przewodach ciepłej wody, grzałkach i innych urządzeniach grzewczych
- nieekonomiczne pranie i zmywanie naczyń ze względu na trudną zwilżalność wszelkich powierzchni (dodatek detergentów powoduje zmniejszenie twardości wody: im woda jest twardsza, tym więcej trzeba ich dodawać, aby uzyskać skuteczny efekt mycia)
- może powodować intensywny posmak, powodując spadek intensywności zapachu gotowanych potraw. Tymczasem wyniki badań prowadzone od wielu lat na różnych kontynentach udowadniają, że jest zupełnie inaczej.
Ludzie korzystający z wody twardej mają na ogół niższe ciśnienie krwi, powolniejszy rytm serca oraz niższy poziom cholesterolu od konsumentów wody miękkiej. Wapń i magnez są niezbędne w diecie. Pierwiastki te są znacznie łatwiej przyswajalne z wody niż pożywienia. Magnez zawarty w wodzie wchłania się 30 razy lepiej niż zawarty w pożywieniu. Żywność traci o tyle mniej magnezu, o ile woda, w której gotujemy ma więcej magnezu. Należy unikać zwłaszcza do gotowania żywności, wody ciepłej, sztucznie zmiękczanej. Ważne, by nie używać do celów kuchennych takiej wody. Powoduje ona maksymalne zmniejszenie zawartości magnezu w gotowanej żywności. Pożądane jest stosowanie do gotowania i picia niezmiękczonej wody zmineralizowanej. Wytrącanie soli przez zmiękczanie twardej wody podczas jej gotowania dokonuje się głównie kosztem zawartego w niej wapnia, a zachowanie magnezu. W ten sposób obfitość magnezu w wodzie bezpośrednio, gdy jest spożywana i pośrednio przez zmniejszenie do minimum strat magnezu w potrawach gotowanych, może dostarczać ilości krytycznej, która pozwoli wyrównać zapotrzebowanie na magnez do normalnego poziomu.
Magnez bierze udział w ponad 300 procesach biochemicznych i dlatego decyduje o prawidłowej czynności układu immunologicznego i nerwowo-mięśniowego. Zapobiega chorobom nowotworowym, miażdżycy naczyń krwionośnych, zawałom i kamicy nerkowej. Zapobiega zaburzeniom ciąży i opóźnieniom rozwoju płodu. Przeciwdziała stresom, zmniejsza napięcie nerwowe, likwiduje zaburzenia pracy serca i szkodliwe skutki działania alkoholu. Chroni przed zatruciami związkami fluoru, rtęci, ołowiu i innych metali ciężkich oraz zmniejsza skutki wpływu zanieczyszczeń przemysłowych na organizm.
Wapń jest podstawowym składnikiem kości i zębów. Wpływa korzystnie na przemianę materii i jest niezbędny do utrzymywania normalnej czynności serca i prawidłowej aktywności układu mięśniowo-nerwowego. Ułatwia leczenie niektórych procesów zapalnych, zapobiega chorobom nowotworowym i osteoporozie.
Pokutuje przekonanie, że woda powodująca osadzanie się kamienia w czajniku czy w rurach jest zła. To błędne rozumowanie. Nie można porównywać fizjologii człowieka do urządzeń technicznych.
Dlaczego w instalacji wody ciepłej w zasobach Spółdzielni Mieszkaniowej w Dzierżoniowie wytrąca się biały osad?
Biały osad to wodorowęglany wapnia i magnezu, które tylko podczas gotowania przekształcają się w węglany i osadzają się na ścianach naczyń w postaci białego osadu.
W budynkach Spółdzielni Mieszkaniowej zostały zdemontowane piecyki gazowe, które wytwarzały bezpośrednio w mieszkaniach ciepłą wodę. Po likwidacji piecyków gazowych wykonano w budynkach sieć wewnętrzną instalacji zbiorowej wody ciepłej. Ze względu na ochronę mikrobiologiczną wody ciepłej musi ona być cały czas w temperaturze 60-70 st. C. Wówczas cały czas dochodzi do intensywnego procesu wytrącania się tego białego osadu, który zostaje wyrzucony z wodą ciepłą poprzez kran (zatykające się perlatory). Równocześnie zostaje on odkładany (kamień kotłowy) na ściankach rur (najintensywniej w rurach stalowych). W efekcie spada ciśnienie wody (zatkany perlator i zarastające rury – zmniejszenie średnicy). W takim rozwiązaniu wytwarzania wody ciepłej powyższe procesy zachodzą intensywniej w przypadku ogrzewania wody o dużej twardości, która z punktu zdrowotności jest bardzo dobra.
Kamień kotłowy – warstwa osadu węglanów wapnia (CaCO3) i magnezu (MgCO3), powstająca w wyniku termicznego rozkładu wodorowęglanów wapnia i magnezu, zawartych w wodzie, zwłaszcza twardej. W wyniku procesu gotowania następuje rozkład jonów wodorowęglanowych HCO3- do węglanowych CO32-.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kamień_kotłowy
Czy można zjawisko wytrącania białego osadu w wodzie ciepłej czy osadzania kamienia kotłowego w rurach wody ciepłej zlikwidować?
Obecna wiedza czy technika pozwala jedynie ograniczyć zjawisko wytrącania się wodorowęglanów wapnia i magnezu. WiK produkuje wodę zdatną do picia i to w znaczący sposób ogranicza możliwości działania. Zgodnie z obowiązującym prawem zarządca nieruchomości odpowiada m.in. za jakość instalacji wewnętrznych wody zimnej i ciepłej. Jako instytucja nie możemy oficjalnie rozwiązywać wewnętrzne sprawy zarządców (zapraszamy do WiKu). Natomiast wiemy, że punktowe grzanie wody (przepływomierz elektryczny) jest najbardziej funkcjonalny w przypadku grzania wody twardej.
Kiedy woda ma rdzawy kolor?
W naszych kranach płynie woda przezroczysta. Jeżeli w kranie pojawia się okresowo woda w kolorze żółtym, poza tym, że nie wygląda ładnie, nie ma szkodliwego wpływu na zdrowie. Kolor żółty świadczy o tzw. „zanieczyszczeniu wtórnym” związkami żelaza i manganu, wytrącanych z rur sieci wodociągowej lub z instalacji wewnętrznej. Najczęściej przyczyną tego okresowego zjawiska są awarie na sieciach, skoki ciśnień czy prace remontowe ( nie zawsze WiKu, np. praca sprzętu ciężkiego w czasie odbudowy drogi- wstrząsy). Należy również wspomnieć, że po dłuższym czasie nieużytkowania kranu (np. po nocy), warto pierwszy strumień wody pojawiający się zaraz po odkręceniu kurka zużyć np. do kąpieli, a dopiero kolejny do picia. Również warto okresowo odkręcać perlator, celem przeczyszczenia sitek.